Bebe i tjeskoba odvajanja

Vaše malo novorođenče trebat će da budete tu kad god mu nešto zatreba, ali neće se uzrujati ako vas nema i ako se netko drugi nakratko pobrine za njega. To ne znači da vi niste važni, to samo znači da će preživjeti ako se zadovolje njihove potrebe . Stoga, sve dok ih netko hrani, osjećaju se dovoljno sigurnima. Međutim, kako vaša beba odrasta u dojenče i postaje malodobna, primijetit ćete neke vrlo jake slučajeve tjeskobe pri odvajanju. Ovo je teško vrijeme i za mamu i za bebu.

Anksioznost odvajanja kod vrlo malih beba postoji, ali je vrlo trenutna. Mogu se uzrujati, ali se neće dugo zadržavati na toj misli. To postaje problem za mnoge bebe između šest i devet mjeseci starosti. Premali su da bi rekli da su uznemireni, ali ne žele da im majka (ili otac) odu. Ne znaju da će se taj isti roditelj vratiti samo zato što roditelj ode. Oni to nauče tek mnogo kasnije. Stoga osjećaju da mama zauvijek odlazi i ne mogu razgovarati pa plaču da bi nekome dali do znanja da su u nevolji.

Za tjeskobu separacije najčešće čujete kada mama mora ići na posao, a dijete ostavi u vrtiću ili s nekim drugim u kući. Što mama više reagira na plač, to će biti teže i mami i bebi. Roditelji moraju biti umirujući, ali i ponašati se kao da će sve biti u redu. Ako mama želi plakati, ne smije dopustiti da beba vidi da to radi. Trebala bi samo uvjeriti bebu da će se vratiti, zagrliti, poljubiti i maziti, a zatim krenuti.

Neki se prvi put nose s tjeskobom odvajanja tako što se vraćaju u sobu kako bi pridržali bebu, a zatim ponovno pokušavaju otići. To vjerojatno nije ispravna stvar, jer se zbog toga razdvajanje događa više puta, što stvara veći stres na bebu. Bez obzira koliko se to činilo teškim, svatko tko se nosi s tjeskobom odvajanja sa svojom bebom ne bi se trebao vratiti u sobu. Vjerujte da se oni koje ste odabrali da brinu o vašem djetetu mogu riješiti problem i da će vaša beba biti sasvim dobro nakon nekoliko trenutaka.

Druga djeca mogu proći kroz tjeskobu odvajanja bilo kada u životu. To se može dogoditi prvog dana škole, kada se pojavi nova dadilja, ili jednostavno bez novog razloga. Kada su djeca malo starija i bolje komuniciraju, možete odvojiti više vremena da ih utješite kada se osjećaju pomalo tjeskobno zbog toga što su daleko od vas. Nakon što saznaju da ćete se vratiti, možda će biti tužni kada odete, ali mogu razmišljati o tome da se vratite po njih na kraju dana. Zapamtite da je to normalno kod sve djece.