Otkrivanje špijunskog softvera s vašeg računala

Ponaša li se vaš preglednik čudno u posljednje vrijeme? Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno ste zaraženi špijunskim ili adware programom. Većina ovih programa su jednostavno objekti pomoćnika preglednika ili BHO-ovi koji se pokreću automatski svaki put kada se klikne na preglednik. Ovi mali programski isječci pomažu u praćenju posjećenih web stranica i slanju tih podataka vlasnicima web stranica. Ovo se može činiti dobrom stvar, ali kada uzmete u obzir da ovi programi također prikupljaju osobne podatke i prodaju ih online dobavljačima ili koriste za druge zlonamjerne aktivnosti, tada ćete se htjeti zaštititi. Jedan od načina da to učinite je korištenje skenera špijunskog softvera za uklanjanje svih tih isječaka koda iz preglednika i računala. Ali kako znati jeste li uopće bili zaraženi?

Jedan od najsigurnijih načina da saznate da imate neki oblik špijunskog softvera na svom sustavu je ono što se prikazuje u trenutku kada otvorite preglednik. Špijunski softver lako može oteti vaš preglednik i preusmjeriti vaš prvi pristup webu na vlastiti portal. Ponekad rezultati pretraživanja mogu biti preusmjereni i vrlo teško vratiti izvornu početnu stranicu. Kada se pojavi takva situacija, trebate upotrijebiti skener špijunskog softvera kako biste uklonili sve tragove programa, kako u pregledniku, tako iu postavkama registra odakle je pokrenut. Ovisno o tome koji se preglednik koristi, neki špijunski softver automatski će preusmjeriti posjetitelja na novu lokaciju koristeći Internet Information Service. Ovi alati stvaraju stranice i preusmjeravaju preglednik na datoteku ponekad bez znanja korisnika.

Skočni prozori preglednika još su jedan uobičajeni simptom infekcije za adware koji je namijenjen povećanju web prometa i hvatanju adresa e-pošte. Ovi skočni prozori su velika smetnja jer se otvaraju iznad tražene web stranice. Ponekad špijunski softver može učiniti računalo neobično sporim, au ekstremnim slučajevima može doći do rušenja računala. Budući da špijunski softver preuzima programe, a da vi niste toga svjesni, većina ljudi nije svjesna da imaju špijunski program koji radi u pozadini. Upotrijebite skener špijunskog softvera kako biste otkrili te programe iza scene i upalili ih prije nego što prouzrokuju nepovratnu štetu vašem sustavu.

Budući da je špijunski softver prikriven, čak ni vaši napori u čitanju simptoma možda neće biti uspješni. Vaše računalo možda radi dobro i možda nećete imati skočne prozore. Špijunski softver možda jednostavno čeka da ukrade podatke o vašoj kreditnoj kartici. Skener špijunskog softvera jedini je način da se zaštitite od ovih oblika zlonamjernog softvera.