Tražite jednostavan recept za pripremu lososa?

Sigurno ste imali prilike poželjeti poslužiti elegantan obrok koji ne zahtijeva diplomu kulinarstva, ali će biti impresivan i nezaboravan. Pretražujte kao što biste mogli kroz jato kuharskih knjiga, jednostavan recept za losos ne može se nadmašiti. Kuhanje lososa do savršenstva ne zahtijeva posebne gurmanske tehnike, malo vremena i pruža rajsko jelo koje će se vaši gosti sjećati sa zadovoljstvom. Nježna ružičasto-narančasta boja, bogat, ali nenametljiv okus i ljuskasta tekstura doprinose zadovoljstvu večere. Zaista ne morate biti iskusan kuhar da biste isporučili raj na tanjuru. Zapravo, možete steći lijepu reputaciju gurmana na temelju jednog jednostavnog recepta za losos. Pogledajmo koliko je to jednostavno.

Iz nekog razloga iz kojeg još nisam predvidio, losos je još uvijek hrana razumne cijene. Dostupan je svjež ili smrznut tijekom cijele godine. Iako je najbolje od najboljeg na drugom kraju vaše ribolovne linije, osim te dostupnosti, supermarket ima prilično vrijedan faksimil. Komercijalni čamci za pecanje lososa imaju postrojenja za obradu i zamrzavanje ribe u roku od nekoliko minuta od ulova. Ovaj losos je na pakiranju označen kao ‘divlji’, što znači da je ulovljen na otvorenom moru. Alternativno, tu je losos ‘ugojen na farmama’, uzgojen u zatvorenom morskom dnu i ulovljeni u određenoj veličini.

Pa u čemu je razlika? Divlji losos je skuplji na tržištu, iz očitih razloga. Ribar ne može računati na svoj ulov. Losos uzgojen na farmama daje predvidljiv ulov i stoga ima nižu cijenu. Razni kuharski časopisi proveli su ‘degustacije’ kako bi vidjeli mogu li gosti uočiti razliku u okusu između divljeg lososa i lososa uzgojenog na farmama. Zaključak? Čini se da su neke nadarene osobe u stanju otkriti vrhunski okus i teksturu divljeg lososa, ali takvih je pojedinaca malo. Svježina je ono što je stvarno važno. Uz moderne tehnike zamrzavanja teško ćete uočiti razliku.

Sada kada smo riješili te razlike u proizvodima, prijeđimo na pripremu savršenog jednostavnog recepta za losos, onog koji potiče razglednicu mami vaših gostiju.

Ako ste kupili svježi losos, planirajte ga kuhati taj dan. Smrznuti losos treba staviti u frižider ujutro na večeru. Riba će se odmrznuti do večeri. Sve što trebate učiniti je odabrati način kuhanja, a sve to daje savršen rezultat. Možete peći u mikrovalnoj pećnici, peći, roštiljati ili poširati. Sva riba se dobro kuha u mikrovalnoj pećnici. Za razliku od junetine, koja u mikrovalnoj pećnici postaje žilava, riba se lako, savršene teksture, kuha za nekoliko minuta. S ribom mikrovalna pećnica prilično oprašta. Ovisno o debljini reza, losos će se kuhati unutar 1-2 minute po strani. Možete otvarati vrata i provjeravati koliko god često želite. Kada je jedna strana gotova (meso je neprozirno i nije prozirno), okrenete ga. Kuhajte dok ne bude gotovo. To je jednostavan recept za losos! Ako se odlučite peći, roštiljati ili poširati, vrijede ista pravila.

Možete vidjeti da je stvarno vrijeme kuhanja vaših jednostavnih recepata za losos toliko kratko da ćete poželjeti imati spreman ostatak obroka. Na primjer, ako servirate lososa na podlozi od riže, prvo skuhajte rižu! Ako vam je salata za večeru prvo jelo, pripremite je. Zagrijte svoj kruh. Nakon što upotrijebite ovaj jednostavan recept za losos, vidjet ćete da je ostatak obroka koji uključuje rad i neku kulinarsku vještinu!

Ljepota jednostavnog recepta za losos je u tome što ova hrana stoji samostalno. Sve što trebate dodati je svježa grančica kopra ili estragona i kriška ili dvije svježeg limuna. Uz rizik da pozlatite ljiljan, što kažete na neki holandski umak? (Postoje neke izvrsne zapakirane mješavine.) Sada, postavite stol i zapalite kandelabar!